• V prírode s otvorenými očami

          • Po miernejšej zime sa príroda opäť prebúdza a nás vylákali von prvé teplé lúče.

            Spolu s pani ochranárkou prírody – Zuzkou Kertysovou - sme sa zblízka pozreli na život miestnych žiab, ktoré si už starostlivo nakládli svoje potomstvo do stojatých vôd. Boli sme dopodrobna oboznámení s ich postupným vývojom, spôsobom života, ale aj o ich možnej ochrane, nakoľko dochádza k ich rapídnemu  poklesu. Naučili sme sa rozlíšiť vajíčka skokanov a ropúch, no dozvedeli sme sa niečo aj o malých kunkách, ktoré nás fascinovali svojím červeným sfarbením na brušku, ako možnej ochrane pred predátormi.

            Nedalo nám nevšimnúť si ani ohryzené  stromy po  majestátnych staviteľoch bobroch. Spozorovali sme i mnohé jarné kvety a stromy, ktoré už lákajú včielky na prvé lety z úľa. Pútavým rozprávaním pani ochranárky sme vnímali samotnú celistvosť prírody, jej jednotlivé zložky, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a sú navzájom od seba závislé.

             Za jej postrehy, zaujímavé informácie a pohľady jej zo srdca ďakujeme!

          • Veľkonočná tvorivá dielňa

          • Po zime prichádza vždy jar spolu s Veľkou nocou , na ktorú sa viaže mnoho tradícií a zvykov. Preto na ne nezabúdame ani pri práci so žiakmi. Vytvorili sme si priestor na zdobenie veľkonočných kraslíc voskovou technikou, s ktorou sa deti bežne nestretávajú a tak mali možnosť naučiť sa zasa niečo nové. Práca im šla od ruky, všade vládla príjemná pracovná atmosféra, rozprávali sme sa o zvykoch a tradíciách, ktoré sú späté so slávením Veľkej noci v ich rodinách. Výsledkom práce boli krásne vyzdobené kraslice, ktorými si skrášlia svoje domovy, alebo potešia šibačov.

          • Vyhodnotenie kníh

          • Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do súťaže „Vytvor vlastnú knihu.“ Maľovaním, kreslením a lepením mali možnosť sa zahrať na autorov a ilustrátorov. Našou snahou bolo vzbudiť záujem žiakov o čítanie kníh a objaviť čaro knižnej ilustrácie.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Zápis do 1. ročníka

            Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na Zápis do 1. ročníka. Uskutoční sa dňa 16.04.2024 v čase od 12,00 do 16,00 v budove základnej školy 1.-4. Oravská Polhora (hornej). Pred zápisom vyplňte elektronickú prihlášku, pripojte ako prílohu rodný list. Vytlačenú a obidvomi rodičmi podpísanú prihlášku prineste na zápis. Tiež si prineste 30 € na pomôcky. Každý rodič, ktorého dieťa dovŕši do 31.8.2024 vek 6 rokov, je povinný zúčastniť sa na zápise. Ak rodičia uvažujú o pokračovaní predprimárneho vzdelávania (odklade), treba túto skutočnosť uviesť v prihláške, je tam na to odsek. Vyplňte prosím všetky údaje. Namiesto elektronickej prihlášky môžete vyplniť aj papierovú verziu prihlášky . Tešíme sa na Vás.

            Prihlaska_do_ZS_-_tlacena_2024.pdf

            S pozdravom

            Mgr. Marta Jurášková

          • Plavecký výcvik

          • Sme za vodou. Toto heslo sa minulý týždeň naplnilo ukončením plaveckého výcviku u tretiakov a štvrtákov z našej školy. Absolvovaním plaveckej školy sa žiaci oboznámili so základnými plaveckými štýlmi a získali nové zručnosti. Mimo plávania samotného bol žiakom poskytnutý priestor na zdokonalenie sa aj v iných zručnostiach, ktoré sa rozvíjajú nielen v rámci TEV. Bonusom bolo taktiež otužovanie, zdravý životný štýl a disciplína. Žiaci 4. ročníka si v tomto roku mohli dovoliť  zdokonaľovací kurz. Počas tohto spoločne stráveného týždňa sa žiaci oboch ročníkov  vzájomne lepšie spoznali, triedne kolektívy sa utužili, vznikli nové kamarátstva, čo je plus pred pobytom v škole v prírode, ktorá žiakov oboch ročníkov čaká po veľkonočných sviatkoch.  Žiaci si počas uplynulého týždňa vyskúšali cestovanie v autobuse, ozrejmili si pravidlá pobytu mimo klasickej formy vyučovania, potrebu rešpektovania  autorít okrem tých, na ktorých sú  bežne zvyknutí, ale najmä splnili ciele plaveckého výcviku: získali základy plaveckých  zručností, istotu vo vode, odbúrali obavy z neznámeho, mnohí prekonali vlastný strach a získali väčšiu dôveru v seba samých. A v neposlednom rade všetci zažili kopec zábavy a odniesli si mnoho zážitkov, na ktoré  budú celý život spomínať.

          • Exkurzia v Gajdošskom dome

          • Dňa 12. 03. sme sa vybrali do Gajdošského domu v našej obci, kde nám pán Drahoš Daloš, ktorý tam pracuje, urobil názornú prednášku o tradičných hudobných ľudových nástrojoch. Zahral nám na píšťalu, koncovku, fujaru, na gajdách i predviedol hru na drumbli. Predstavil nám dielničku, v ktorej tieto hudobné nástroje vyrába. Taktiež nám ukázal gajdy z rôznych kútov sveta i významné ocenenie, kde bola naša hra na gajdy zapísaná do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Aby sa u detí rozvíjal aj pozitívny vzťah ku knihám, predstavil nám aj novootvorenú knižnicu, ktorá sa tu nachádza. Žiaci si mohli knihy prelistovať a mali možnosť sa dozvedieť, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a s knihou musia zaobchádzať opatrne. Za odmenu dostali  záložky do kníh a pán knihovník ich pozval na návštevu knižnice spolu s rodičmi. Veríme, že návštevou Gajdošského domu prehĺbime pozitívny vzťah žiakov k hudbe i ku knihám a knižnica získa aj nových čitateľov.

          • ŠKD v knižnici

          • „Myseľ, ktorá sa otvára novým myšlienkam sa už nikdy nevráti do pôvodnej veľkosti.“

                                                                                                                                  Albert Einstein

            Popri iných aktivitách v ŠKD sme boli navštíviť Obecnú knižnicu v Rabči.
            Cieľom návštevy bolo vyzdvihnúť dôležitosť čítania kníh.

          • Súťaž - vytvor vlastnú knihu

          • MAREC – mesiac knihy

            Zapoj sa do súťaže o najzaujímavejšiu vlastnú knihu.  
            Môže mať ľubovoľný materiál, rôzny tvar a veľkosť.

            Hotovú knihu prines do nášho Školského klubu.
            Vyhodnotenie bude 22.03. 2024 po 4. vyučovacej hodine.
            Za tvoju tvorivosť ťa čakajú skvelé ceny.
            Nezabudni na knihu napísať svoje meno a triedu.
            Tešíme sa na Tvoje tvorivé nápady.
            ŠKD

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín je celoslovenská súťaž pomenovaná podľa významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Školské kolo sa uskutočnilo dňa 13.02.2024 a zúčastnilo sa ho 22 žiakov našej školy. Súťažilo sa v prednese poézie a prózy. Všetkých zúčastnených čakala sladká odmena a víťazi boli odmenení potleskom, knihou i diplomom.

          • Karneval

          • Fašiangy sú časom zábav, plesov a karnevalov. Keďže zábavu majú radi nielen dospelí, ale aj deti, preto sa dnes na našej škole uskutočnil karneval, ktorý bol zároveň menšou odmenou za vysvedčenie a polročnú snahu našich žiakov. Deti ani tento rok nesklamali a na karneval prišli v originálnych kostýmoch, ktoré si zhotovili samé alebo s pomocou svojich rodičov. Porota mala čo robiť, aby počas promenády vybrala tie najnápaditejšie masky, ktoré sú z roka na rok zaujímavejšie. Masky, ktoré získali najviac bodov boli ocenené. Počas karnevalu si deti mohli spríjemniť čas nielen tancom, ale aj zábavnými aktivitami, ktoré sme pre nich pripravili. Taktiež sa mohli občerstviť v našom bufete alebo si pochutiť na skvelých langošoch. Vylosovaní šťastlivci si domov odnášali aj výhry z tomboly. Nasledovala karnevalová zábava, o ktorú sa postaral DJ Dávid. Za nezabudnuteľnú atmosféru všetkým ďakujeme.

          • Tanečné popoludnie v ŠKD

          • Prvý týždeň po zimných prázdninách sme v ŠKD odštartovali tancom. Spestrili sme si ho zábavnými súťažami a skvelými cenami. Za vynaloženú námahu sme si pochutili na rôznych dobrotách. Žiaci predviedli vynikajúce tanečné výkony a nálada bola perfektná.

          • Vianočný koncert

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočný koncert.

            Nastal príjemný predvianočný čas, v ktorom sa už tradične konajú rôzne besiedky, vystúpenia, koncerty. Aj na našej škole sa uskutočnil vianočný koncert, na ktorý sa žiaci so svojimi pani učiteľkami svedomito pripravovali. Celý program bol plný spevu, tanca, piesní, básní, ale aj zaujímavých scénok. Na malú chvíľu sme zabudli na predvianočný zhon, ktorý žijeme a mohli sme tak vkĺznuť do pravej vianočnej atmosféry. Ďakujeme všetkým a prajeme šťastné a veselé Vianoce.

          • Výstava ručne vyrobených BETLEHEMOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výstava ručne vyrobených BETLEHEMOV.

            V našej škole sa konala súťaž: „Výstava ručne vyrobených betlehemov“. Žiaci boli veľmi tvoriví a kreatívni. Priniesli do školy krásne BETLEHEMY, ktoré vyzdobili chodbu našej školy. Je vidieť, že do každej práce bolo investovaného veľa času aj úsilia. Všetkým súťažiacim chceme poďakovať za krásne výrobky, ktoré spríjemnili a skrášlili predvianočný čas na našej škole. Za svoje výtvory boli odmenení všetci žiaci. Srdečne blahoželáme! Pozrite sa, aké nádherné betlehemy vytvorili žiaci našej školy!

          • Zvyky na Luciu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zvyky na Luciu.

            Od Lucie to Vianoc, každá noc má svoju moc. 

            Dnes na sviatok Lucie sme so žiakmi ŠKD povymetali všetky kúty v našich triedach, aby sme z nich odohnali všetko zlé. Aj takto si so žiakmi pripomíname adventné tradície.

          • Mikuláš v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš v škole.

            Aj tento rok k nám zavítal Mikuláš. O pekné predpoludnie sa nám postarali žiaci štvrtého ročníka, ktorí si pripravili rozhlasovú reláciu, v ktorej predstavili spolužiakom život sv. Mikuláša. Prezlečení za Mikulášov, anjelov a čertov potom postupne navštívili každú triedu, aby sa spolu potešili a zašantili. Radosť v detských očkách sa striedala so strachom. Tí, ktorí boli dobrí, sa nemali čoho obávať. A tí, ktorí boli neposlušní, čertom sľubovali všetko možné. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a deti sa veľmi tešili z krásne prežitého dňa.

          • Vianočné trhy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy.

            Stalo sa už pekným zvykom, že v predvianočnom období prebiehajú na našej škole vianočné trhy. Žiaci aj rodičia sa ne pripravujú v riadnom časovom predstihu, aby nám všetkým potom mohli ponúknuť množstvo lákavého vianočného tovaru. A veru bolo z čoho vyberať. Predávajúci , aj kupujúci spoločne vytvorili príjemnú atmosféru, v ktorej sa našiel aj čas pohovoriť si s priateľmi, zastaviť sa na chvíľu v predvianočnom zhone a vychutnať si tieto vzácne okamihy. Vďaka všetkým za účasť.

          • Požehnanie adventných vencov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Požehnanie adventných vencov.

            Symbolom duchovnej prípravy na slávenie Vianoc - adventu - je v kresťanskej cirkvi adventný veniec so štyrmi sviečkami. Tie sa zapaľujú postupne počas štyroch adventných nedieľ. Veniec je symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. V Biblii sa hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva. Adventný veniec vzdáva hold tomu, ktorý je očakávaný a prichádza zároveň ako víťaz, kráľ a osloboditeľ. Svetlo z horiacich sviec symbolizuje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je „svetlo sveta". Požehnanie adventného venca je teda znamením nádeje a oslavy toho, ktorý prichádza. Aj tento rok si žiaci našej školy spolu s triednymi pani učiteľkami vyrobili adventné vence, ktoré nám v piatok 1. 12. 2023 posvätil pán kaplán Peter Kalis. Počas adventu budú zdobiť naše triedy a pripomínať nám radostné očakávanie narodenia Božieho syna. Želajme si teda, nech svetlo adventných sviečok zapáli svetlo aj v našich srdciach, aby sme si venovali navzájom viac lásky a porozumenia.

          • Vtáčiky a chrobáčiky tešte sa!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vtáčiky a chrobáčiky tešte sa!.

            Keďže nám už napadol prvý sneh a ráno nám už cestou do školy vŕzga pod nohami, nesmieme zabudnúť na našich malých kamarátov, ktorí odolávajú tvrdej zime a často zápasia s hladom. Vo vašom aj našom mene sa obraciame s úprimnou vďakou k našim milovaným blízkym, ktorí nám ochotne pomohli vyrobiť búdky a kŕmidla pre vtáčiky, ako aj hotely pre hmyz. Takže malí chrobáčikovia, ktorí ste teraz zahrabaní hlboko v zemi a sem-tam odfukujete hlbokým zimným spánkom, máte sa na jar načo tešiť!