• Prvá pomoc

          • V júni sme pre žiakov pripravili zaujímavú besedu  „Prvá pomoc“, s cieľom oboznámiť  žiakov s významom prvej pomoci,  vybudovať v nich pozitívny postoj k poskytovaniu prvej pomoci a sprostredkovať im teoretické ako aj praktické vedomosti a zručnosti pri riešení najčastejších a náhlych život, či zdravie ohrozujúcich situácií.  Pútavým spôsobom sme deťom porozprávali o predchádzaní úrazov, vybavení lekárničky, ako treba správne poskytovať prvú pomoc pri rôznych poraneniach a úrazoch. Deti veľmi živo reagovali na danú tému otázkami aj odpoveďami. Najviac ich však oslovila praktická časť, v ktorej sme ich preverili v nasledovných oblastiach: tiesňové volanie, spôsoby premiestňovania postihnutých, stabilizovaná poloha, znehybnenie ruky, zastavenie krvácania z nosa, ošetrenie drobných poranení... 

          • Región Spiš

          • Dňa 12.6 sme so žiakmi druhého a tretieho ročníka navštívili Spiš a zamerali sme sa na jeho dominantnú pýchu - Spišsky hrad, ktorý právom patrí do svetového dedičstva UNESCO. Ráno sme v radostnej, ale ,, upršanej“  atmosfére opustili areál školy a vydali sa na dlhú cestu údolím našich veľhôr. Trasou  sme navštívili známe historické a pútnické mesto Levoča, kde sme mnohí po prvýkrát videli klietku hanby. Po krátkom osviežení sme pokračovali ďalej  na Sivú Bradu - vyvierajúci gejzír nachádzajúci  sa neďaleko Spišského Podhradia. Následne sme cestovali ďalej, až kým sa pred nami po pravej strane netýčil majestátny Spišský hrad. Boli sme očarení jeho architektúrou a obranou funkciou. Mnohých vyľakali techniky mučenia tej doby. Iných zase fascinovala tradičná hradná kuchyňa a nádherný výhľad z hradnej veže, či prechádzka po hradbách. Po obhliadke hradu sme sa presunuli do Spišskej Novej Vsi, kde sme navštívili miestnu Zoo. S obdivom sme sledovali tigre, medvede, ale veľmi milé boli aj malé vrtošivé opičky, ktoré si ihneď získali naše sympatie. Po malom občerstvení sme sa unavení, vyčerpaní a  plní ešte nestrávených zážitkov šťastne vrátili domov.

          • Kvíz o rodnej obci

          •  

            Jednou z vedomostných súťaží, ktorej sa deti našej školy zúčastňujú veľmi rady a s nadšením je KVÍZ O RODNEJ OBCI. Zúčastňujú sa ho starší žiaci našej školy – teda žiaci tretích a štvrtých ročníkov vždy v mesiaci máj. Už mesiace dopredu študujú literatúru o našej obci Oravskej Polhore, vyhľadávajú akékoľvek informácie na internete a poniektorí oslovujú aj svojich starých rodičov, ktorí si ešte mnohé pamätajú a sú zdrojom informácií, ktoré nikde nenájdete. Aj tento rok bola konkurencia medzi žiakmi veľká. Vedomosti niektorých žiakov boli obdivuhodné a naozaj boli výborne pripravení nielen štvrtáci, ale aj tretiaci. Avšak minuloročná skúsenosť z účasti v kvíze pomohla niektorým štvrtákom a posunula ich na prvé priečky. Tento rok si prvé miesto odniesla Emka Pindjaková zo 4. A. Na druhom mieste sa umiestnila Natália Glovaťáková zo 4.B a tretie miesto obsadila Emka Floreková zo 4.B triedy. Dievčatá si odniesli pekné ceny. Víťazkám právom blahoželáme. 

          • Prírodovedno – poznávacia exkurzia žiakov 1. ročníkov

          • Dňa 31.5. 2018 sa naši prváčikovia zúčastnili prírodovednej exkurzie do najväčšej kontaktnej zoologickej záhrady na Liptove  - ZOO KONTAKT.  Táto deťmi radostne očakávaná akcia bola pre deti zaujímavá a netradičná nakoľko sa mohli dostať do bezprostrednej blízkosti zvierat, ktoré mnohé videli len v rozprávkach, prírodovedných filmoch či encyklopédiách. Deti sledovali zvieratká so zatajených dychom. Na vlastné oči sa stretli s exotickými zvieratkami -  s tigrami, levmi, kengurami, medveďmi, opicami, ťavami, papagájmi, ale aj bežnými zvieratkami ako poníky, jazvece, veveričky, ovečky, prasiatka, rôzne druhy vtákov, od dravých vtákov po bežné... Deti si mohli vypočuť o zvieratkách mnohé zaujímavé informácie od ošetrovateľov, ktorí nám radi odpovedali na mnohé otázky. Táto exkurzia bola pre deti veľmi prínosná. Veď kedy si budú môcť opäť pohladkať medveďa či nakŕmiť opičku?  Určite sa sem ešte niekedy radi vrátime.

          • Ilustrácie legiend Oravskej Polhory

          • Naši štvrtáci sa na záver školského roka majú čo činiť. Okrem mnohých štvrtáckych povinností sa zapojili do výzvy obecného úradu, aby vytvorili ilustrácie ku 20 zozbieraným polhorským legendám, z ktorých vznikne kniha, ilustrovaná detskými prácami. Všetci sa snažili ako vedeli a len tí najlepší budú odmenení okrem publikovania svojich prác aj vecnými cenami a atraktívnym zájazdom do Poľska.

          • Gajdošská izba

          • Nakoľko naša obec Oravská Polhora aktívne pracuje na rozvíjaní gajdošskej tradície, pričom  aktívne tu pôsobí aj Cech slovenských gajdošov, ktorý každoročne organizuje v spolupráci s Oravským kultúrnym strediskom Medzinárodný gajdošský festival „Gajdovačka“, navštívili sme spolu s tretiakmi našej školy Gajdošskú izbu, kde  sa nachádza  malé múzeum,  gajdy, píšťalky a iné hudobné nástroje vyrobené domácimi tvorcami. Cieľom bolo deťom priblížiť tak unikátnu časť našej kultúry, ako aj jej velikánov známych vo svetovom meradle. Deti mali možnosť vypočuť si pekný výklad a vidieť rôzne zaujímavosti z tejto oblasti. Pevne veríme, že ich to namotivovalo a v budúcnosti sa stanú čestnými členmi spomínaného cechu, prípadne zanietenými nositeľmi jedinečnej kultúry a tradícii našej malebnej dedinky.

          • Exkurzia na Havránok

          • Dňa 22.5.2018 sa žiaci 4.A, 4.B a 2.A tried zúčastnili exkurzie v Ružomberku ,na Havránku.  Je tam archeologické múzeum. Sú tam zachované domčeky, pece, chlievy, studňa a i. Videli sme obetné miesta, na ktorých Kelti obetovali  ľudí, zvieratá... Sú tam vyhliadkové veže, z ktorých bolo vidno celú Liptovskú Maru. Bolo to zaujímavé.

            Potom sme navštívili galériu Ľudovíta Fullu, kde sme videli jeho obrazy.  A druhá skupina mala za úlohu postaviť z lega ľubovoľný obraz podľa predlohy. Nakoniec sme sa zastavili ešte v nákupnom centre v Dolnom Kubíne.

            Napísala Emka Pindjaková zo 4.A

          • Šermiari

          • Aj v druhom polroku sa nám podarilo zorganizovať divadelné predstavenie v priestoroch našej školy. Tentoraz  to bolo predstavenie divadelno-šermiarskej  kumpánie  TresC , ktorá prišla so 45 minútovým náučným príbehom o slovenských skvostoch.  Naši žiaci spoločne s hlavnými hrdinami prežili veselý, napínavý, smiešny i strašidelný  príbeh z našej histórie, ktorá je bohatá na množstvo udalostí a určite si ho budú dlho pamätať pretože  to bola zážitková hodina plná dojmov z hereckých výkonov, historických kostýmov a neopakovateľnej atmosféry, ktorú herci svojim výkonom  vytvorili.

          • Darček pre mamičku

          • Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili. A k teplým slovám pripojiť aj malý darček, ktorý sme pre naše mamičky vlastnoručne vyrábali na tvorivej dielni. Určite ním deti svoju mamičku prekvapili a pekným blahoželaním aj potešili.

          • Dopravné ihrisko

          • Dňa 9. 5. 2018 sa štvrtáci z našej školy zúčastnili netradičného vyučovania. Absolvovali kurz dopravnej výchovy priamo na dopravnom ihrisku v Dolnom Kubíne za účasti a pod odborným dozorom príslušníkov mestskej polície. Žiaci si tak mohli aktívne vyskúšať, aké náročné je byť šoférom, ovládať predpisy a akceptovať na ceste aj iných. Ako vodiči malých autíčok, kolobežiek či na bicykloch sa naučili trpezlivosti voči chodcom či „ubrať plyn“. Opäť sa potvrdilo, že teória je iná ako prax. V rámci teoretickej prípravy zvládli dopravné značky, ale na ceste podaktorí zazmätkovali a vošli aj do zákazu. Našťastie sa každá jazda skončila bez nehody .

          • Spoznávame náš región- SOCHA KLIN

          • V mesiaci apríl  sme sa vybrali  na pešiu exkurziu do Klina  ku soche s niektorými   žiakmi prvého, druhého,  tretieho  a  štvrtého  ročníka.  Bolo to dosť nerozhodné, lebo počasie nebolo priaznivé, ale nakoniec sme len predsa išli, aj keď to počasie bolo aké bolo. Tváre deti však boli ako slnečný deň! Autobus nás odviezol do Klina a nasledovala túra do malého kopčeka. Hore vyšli všetci bez problémov!   Niektorí žiaci tam boli  po prvýkrát a boli prekvapení,  aká je socha vysoká a čo všetko sa tam nachádza.  Výhľady  na Oravskú priehradu a okolie boli celkom pekné.  Na  vrchu si deti chvíľu oddýchli,  niečo pojedli  a  nasledovala cesta späť.  Zvládli ju na  jednotku s hviezdičkou.    

          • Páli ti to?

          • Aj tento rok  sme súťažili,  komu ako „páli“. Súťaže sa zúčastnili odvážni  prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci. Na začiatku súťaže sme si dali hádanky pre bystré hlavy a rozcvičili si naše myslenie.  Potom sa pustili do vypĺňanie testov, tam boli otázky s možnosťami  výberu odpovede....a tak sa zabávali čítaním a krúžkovaním odpovedí.  Na konci sme si dali ešte súťaž ako v televízii Páli ti to! Bola dobrá nálada a veľa  nových zaujímavosti nám to prinieslo.  Vyhodnotenie bolo dosť ťažké, lebo medzi súťažiacimi boli iba časové alebo jedno bodové rozdiely. 

            A tu  máme:   najlepšiu prváčku- Timejku Tarčákovú - 1.A,

                       najlepšieho druháka – Mariána Banga- 2.B,

                       najlepšieho tretiaka- Karola Mularčíka- 3.B,

                       najlepšiu štvrtáčku Emu Florekovú- 4.B.

            Všetkým blahoželáme a tešíme sa, že im to páli!

          • Literárny kvíz

          • Dňa 27. 4. 2018 sa pre žiakov štvrtého ročníka konal Literárny kvíz, ktorý bol pokračovaním exkurzie o dejateľoch Oravy.

            Základnej série otázok sa zúčastnili všetci štvrtáci a väčšina dokázala, že na exkurzii pozorne počúvali a odniesli si odtiaľ množstvo informácií, ktoré pri kvíze zužitkovali.

            Do užšieho výberu súťažiacich sa dostali siedmi žiaci:

            1.Maroš Rusnák

            2. Anna Nováková

            3. Martin Harbut 

            4. Natália Glovaťáková

            5. Ema Pindjaková

            6.Ján Masničák

            7. Dominika Levandovská

            Z týchto siedmich po preverení vedomostí súťaž vyhrali:

            1. Natália Glovaťáková 4.B
            2. Ema Pindjaková    4.A
            3. Ján Masničák  4.B
          • Po stopách oravských dejateľov

          • Tu máte slovo moje o reči vašej /Anton Bernolák/

            Nič nie je dôležitejšie ako poznať svoj národ a svoj jazyk. Takéto heslo sa nieslo i exkurziou

            „ Po stopách dejateľov Oravy“.

            Dňa 24. 4. 2018 sa naši štvrtáci vybrali do Námestova hľadať dôležitých velikánov nášho jazyka, našej kultúry a v neposlednom rade našej histórie.

            Začali sme na mestskom cintoríne v Námestove, kde sme navštívili hrob bernolákovského dejateľa Martina Hamuljaka. Po ceste z cintorína na námestie sme si ukázali dom s pamätnou tabuľou, v ktorom v advokátskej kancelárii pracoval náš velikán slova P. O. Hviezdoslav. Druhou líniou našej cesty bolo deti oboznámiť so židovskou históriou mesta, okolitých obcí i Oravy. Ukázali sme im v chodníkoch na námestí dlažobné kocky – „kamene stratených“, ktorí obetovali svoj život za svoj národ. Význam židovstva sme si bližšie priblížili a demonštrovali nápismi na týchto kockách. Potom sme sa presunuli na námestie P. O. Hviezdoslava, kde sme pri jeho soche hovorili o jeho diele a živote a význame jeho tvorby pre náš národ. Prešli sme námestím popri stene dejateľov Oravy a bližšie si ich priblížili. Navštívili sme mestskú knižnicu a dozvedeli sa o fungovaní a vypožičiavaní kníh. Po krásnom výklade sme sa smerom ku kostolu zastavili pri soche biskupa Vojtaššáka a v chodníku našli ďalší židovský kameň. Jeden so židovskou hviezdou, ktoré určuje i miesto pôvodnej námestovskej synagógy sme si ukázali  na autobusovom nástupišti v Námestove. Po tejto ceste sme sa presunuli na námestie Antona Bernoláka, kde sme si porozprávali o význame nášho jazyka a jeho formovaní počas rokov. Odtiaľ sme sa presunuli do Oravskej Jasenice do pamätnej izby Martina Hamuljaka. Po ceste späť sme našu cestu zavŕšili na židovskom cintoríne pri lokalite Studnička, kde sme deťom priblížili hrôzy vojny a koncentračných táborov.

            Význam našej exkurzie bol v tom, že hrôzy si treba pamätníkmi pripomínať, aby sa nikdy neopakovali. A význam jazyka zdokonaľovať, aby ostal živým pre naše deti.

             

          • Slovenský slávik 2018

          • Koncom apríla sa z pódia našej školy ozýval spev slovenských ľudových piesní. Príprava na celoštátnu spevácku súťaž „Slávik Slovenska“ sa začala už začiatkom apríla triednymi kolami a výhercovia sa so svojím talentom predstavili pred celou školou na školskom kole, kde svojím vystúpením bojovali v dvoch kategóriách o postup na okresné kolo súťaže.

            Umiestnenie v 1. kategórii:

            1. Lea Mazuráková
            2. Miroslav Pisarčík
            3. Oliver Banaš

             Umiestnenie v 2. kategórii:

            1. Zuzana Jagnešáková
            2. Aneta Chromčáková
            3. Tamara Tarčáková
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. a pripomenuli sme si ho aj na našej škole.  Ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia, čomu sme prispôsobili aj náplň činností žiakov. Rannú časť dopoludnia prežili pri tvorení projektov, maľovaní obrázkov, súťažení, zabavili sa aj hádankami, či riešením rébusov a anketových otázok. Niektorí  si pozreli aj pútavé videá a prezentácie o triedení odpadu a celosvetových aktivitách, ktorými sa ľudia snažia čo najviac pomáhať našej planéte. Súťažili jednotlivo aj v družstvách. Zároveň sa každá trieda snažila vyzdobiť si svoje priestory čo najoriginálnejšie a tak žiaci vytvorili krásne plagáty, či priestorové výrobky. Zvyšok dopoludnia sme strávili vonku a snažili sa vyčistiť areál školy, ihrisko, park, či vyzdobiť chodníky kresbami.  Všetci spoločne priložili ruku k dielu.

             Prevládala príjemná pracovná  atmosféra, nádherné  počasie a všetci sme si zas a znova uvedomili, aké je dôležité chrániť si našu Zem pre ďalšie generácie. Veď nakoniec :  zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, nie? Len si to treba častejšie uvedomiť.

             

          • Zápis do 1. ročníka

          • V dňoch 23. a 24. apríla  2018 sa uskutočnil v základnej škole zápis žiakov do 1. ročníka. Do školy sa zapísalo 36 žiakov, 1 žiak bude mať odloženú povinnú školskú dochádzku. Tešíme sa na budúcich prvákov. 

          • Návšteva obecnej knižnice

          • K marcu sa viaže  prívlastok „mesiac knihy“. Keď siahneme do histórie, zistíme že tento mesiac sa narodil a zomrel známy zberateľ a potulný predavač Matej Hrebenda, ktorý hoci bol slepý, šíril osvetu a vzdelanosť, pretože nadovšetko miloval knihy. Rozširovaním obľúbených kalendárov, šlabikárov a kníh sa zaslúžil, že aj nevzdelaní a chudobní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí.

            Úlohou nás pedagógov je nielen učiť, ale aj viesť deti k čítaniu a k láske ku knihám. Preto sme v rámci tohto mesiaca navštívili Obecnú knižnicu v Rabči, kde nás pani knihovníčka  privítala krásnym sprievodným slovom o knihách, zakladateľovi knižníc a o celom systéme správneho fungovania knižnice. Mali sme možnosť zatúlať sa medzi regálmi a zalistovať v časom vyzretých a viackrát prečítaných knihách. Pevne veríme, že aj táto  nová skúsenosť prispeje k čítaniu a vzbudí u deti túžbu po dobrej knihe.

            A na záver sa inšpirujme slovami nášho velikána J.A. Komenského, ktorý povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Každoročne usporadúva naša škola školské kolo recitačnej sú súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorý  je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a prehliadkou v oblasti umeleckého prednesu, recitačných kolektívov a divadiel poézie na Slovensku.

            Tento rok sa koná už 64. ročník tejto súťaže. Cieľom súťaže je rozširovať a prehlbovať v súťažiacich literárne poznanie, tvorivosť, kultivovať ich jazyk, pestovať vzťah k slovu, viesť žiakov  k samostatnej tvorivej činnosti i k efektívnemu využívaniu voľného času.

            Dňa 16.3. žiaci našej školy mali možnosť zoznámiť sa s umeleckým slovom.

             Súťažilo sa v I. kategórii – žiaci 2. – 4. ročníka . V tejto kategórii sa súťažilo osobitne v prednese poézie a osobitne v prednese prózy. Súťažiacich hodnotila porota zložená z 3 členov. Žiaci sa veľmi zodpovedne pripravili na túto súťaž, všetci súťažiaci si odniesli malú odmenu v podobe pekného umeleckého zážitku i sladkej odmeny, umiestnení boli odmenení malými vecnými cenami.

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a želáme veľa chuti k ďalším recitačným súťažiam.

            Porota rozhodla o umiestnení takto:

            I. kategória – próza

            1. miesto: -  Peter Chromčák II. B

            2. miesto:–  Alexander  Revaj  III. A

            3. miesto:– Matúš Odumorek  IV. B

            I. kategória – poézia

            2. miesto– Adela Zaťková II. A

            2. miesto  – Richard Zamborský III. B

            3. miesto:– Viktória Nevedelová III.A

          • Veľkonočná tvorivá dielňa

          • Veľkonočná tvorivá dielňa sa na našej škole  tradične uskutočňuje každý rok.  V tomto roku sa realizovala dokonca dvakrát, aby si všetky deti, ktoré mali záujem stihli  všetko vyskúšať. Pracovali rozdelení na skupiny podľa záujmu o jednotlivé techniky. Výsledkom boli maľované kraslice, vajcia zdobené technikou voskovou, servítkovou a inými zaujímavými  technikami. Žiaci boli za svoju aktivitu odmenení najmä tým že výstavka vzbudila u všetkých veľký záujem.