• Vianočný koncert

          • Vo štvrtok ,12. januára, sme sa trochu vrátili v čase. V škole sa uskutočnil Vianočný koncert. Deti sa naň krásne pripravili. Spievali, tancovali, recitovali, skoro ako skutoční profesionáli. Opäť sme si priblížili sviatočný čas a nedali sa odradiť chorobami. Šikovní moderátori , nadané a usilovné deti a nadšení diváci vytvorili krásnu sviatočnú atmosféru. Ďakujeme všetkým, ktorí k nej prispeli. Na záver prajeme do nového roku veľa zdravia, lásky a pokoja. 

            To Vám praje kolektív zamestnancov a žiaci

          • Bezpečnostno – taktické školenie so záchranárskymi zložkami

          • V stredu 11.1.2023 k nám do školy zavítali členovia dobrovoľného hasičského zboru spolu so záchrannou zdravotnou službou a veľmi zaujímavým spôsobom predviedli žiakom ako poskytnúť prvú pomoc, či uhasiť požiar. Žiaci si mohli všetky ukážky aj sami vyskúšať, z čoho boli veľmi nadšení a mnohí majú záujem pridať sa k hasičom v Oravskej Polhore  a rozšíriť ich rady. V letnom období si celú akciu zopakujeme  aj v teréne, kde bude viac priestoru aj na ukážky s vodou.

          • Anjeli

          • V mesiaci december sa v našej škole konala súťaž: „Výstava ručne vyrobených anjelov“. Úlohou žiakov bolo vyrobiť anjelikov z rôznych materiálov. Žiaci boli veľmi tvoriví a kreatívni. Priniesli do školy krásnych anjelov, ktorí vyzdobili chodbu našej školy. Boli vyrobení napr.: z papiera, polystyrénu, dreva, látky, vlny ... Žiaci svojich anjelikov lepili, háčkovali, vyrezávali, maľovali ... Je vidieť, že do každej práce bolo investovaného veľa času aj úsilia. Spoločná tvorivosť dospelých a detí emocionálne posilnila rodinné väzby. Bolo krásne vidieť v očiach žiakov hrdosť a radosť, keď ukazovali svojim kamarátom anjela vyrobeného s mamou, otcom, starou mamou, či súrodencom.

            Všetkým súťažiacim chceme poďakovať za krásne výrobky, ktoré spríjemnili a skrášlili predvianočný čas na našej škole. Za svoje výtvory boli odmenení všetci žiaci. Srdečne blahoželáme!  

            Pozrite sa, akých nádherných anjelikov vytvorili žiaci našej školy!

             

          • Turnaj vo vybíjanej

          • Medzi obľúbené športové hry na našej škole patrí aj vybíjaná. Keďže dievčat nám stále ubúda, družstvá nám doplnili chlapci. Súťažiacimi boli družstvá tretích a štvrtých tried. Tento rok sa turnaj konal 22. novembra 2022. Deti sa preukázali šikovnosťou, húževnatosťou, bojovnosťou, ale i rozvahou. Nechýbala dobrá nálada a povzbudzovanie svojich spolužiakov triedami. Ako to už v športe býva vždy máme víťazov i porazených. Avšak deti to brali športovo a už teraz sa tešia na odvetu. Na 1. mieste sa umiestnila trieda 4 A, na druhom mieste 3 A, na treťom mieste 4 B a na poslednom 4. mieste 3.B.

          • Naši malí ochrancovia prírody

          • Našu školu opäť poctila svojou návštevou ochranárka prírody Zuzka Kertysová, ktorá nás v blízkom lesíku v Turni oboznámila so stopami zvierat v okolitej prírode. Po krátkom výklade, kde sa deti oboznámili s možnými obyvateľmi lesa, sme sa vrhli na aktivitu, ktorej cieľom bolo nájsť stopy jednotlivých zvierat v danej prírode. Deti boli veľmi šikovné, pretože našli 15 stôp obyvateľov lesíka, čo možno považovať za veľký úspech. Po pekne strávenom čase v prírode sme sa vrátili zase o niečo múdrejší do školských lavíc.

            Chceme aj takýmto spôsobom vychovávať  a viesť deti k ochrane prírody. :)

          • Požehnanie adventných vencov

          • Obdobie pokoja, rozjímanie, dobročinnosti a upokojenia – tak môžeme charakterizovať pravý význam adventu.  Samotné slovo advent pochádza z latinčiny "adventus" v preklade znamená príchod a odkazuje na príchod Spasiteľa. Pre kresťanov je teda advent v znamení čakania na príchod Spasiteľa a duchovných príprav na Vianoce. Typickým symbolom adventu je adventný veniec, ktorý má 4 sviečky a každú adventnú nedeľu sa postupne zapaľuje o jednu sviečku viac. Tri sviečky by mali byť fialové a jedna ružová. Fialová farba symbolizuje upokojenie a pokánie. Ružová je zase farbou radosti a šťastia.

            Aj žiaci našej školy si spolu s triednymi pani učiteľkami pripravili adventné vence, ktoré budú zdobiť naše triedy počas adventu. Požehnal nám ich náš pán kaplán Peter Kalis za prítomnosti žiakov a učiteľov. Tak teda, nech svetlo adventných sviečok zapáli svetlo aj v našich srdiečkach, aby sme boli k sebe o niečo lepší.

          • Prehĺbenie úcty k našim starým rodičom

          • Počas októbra sme aj na našej škole venovali zvýšenú pozornosť našim babičkám a dedkom, na ktorých spoločnosť  často zabúda.

             My malí prváčikovia sme si pred jesennými prázdninami pre nich s láskou pripravili program pre príjemne strávené popoludnie. Nechýbali básničky, piesne-  Bola babka, Tancovala babka s dedkom, Ťahal dedko repku ako aj pieseň v našom goralskom nárečí-  Za gorami, za dolami, za ľasami. Taktiež sme sa potrápili aj s tanečnými krokmi, divadielkom a goralskými scénkami. Naše spolužiačky  hudobníčky nás pri tom krásne sprevádzali na heligónkach. Dlho sme sa  nevedeli dočkať tohto vzácneho pripravovaného okamihu, najmä v daný deň plynuli hodiny veľmi pomaly. Keď sa blížil čas vystúpenia, vyparádili sme sa do modrotlačových krojov, chlapci si nahodili motýliky a generálka mohla začať. Len čo sme sa udomácnili na pódiu v kultúrnom dome, začali prichádzať naši vzácni hostia a my sme  už  boli veľmi netrpezliví, priam sme sa nevedeli dočkať danej chvíle. Podobne to vnímali ani naši starí rodičia. Vystúpenie prebiehalo plynule a poriadne sme si užívali jednotlivé čísla. Po predstavení sme sa všetci pohostili na šiškách, ktoré nám pripravili naše pani kuchárky a odovzdali sme babičkám a dedom vopred pripravené darčeky. Po predstavení sme si užívali vzácne okamihy príjemným posedením a vzájomnými rozhovormi.

            Ďakujeme všetkým za ústretovosť a pomoc pri zorganizovaní tohto podujatia. Najväčšia vďaka patrí našim drahým starým rodičom. Ďakujeme Pánu Bohu , že Vás máme, buďte pri nás čo najdlhšie a užívajte si pevné zdravie.

             Veľmi Vás ľúbime!

            Vaše milované vnúčatá

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Modlitba môže naozaj veľa zmeniť a ešte viac úprimná modlitba detí. Tešíme sa, že aj tento rok sme sa s deťmi mohli zapojiť do modlitbovej iniciatívy „ Milión detí sa modlí ruženec.“ S radosťou sme sa tak pridali k mnohým deťom vo svete a modlili sme sa za pokoj a mier na celom svete.

          • Výstavka jesenných výrobkov

          • A opäť je tu ... plná farieb, podnetov, motivácií k tvorbe a kreativite. Toto inšpiratívne obdobie by bolo škoda nevyužiť. Každoročne deti tvoria výrobky z jesenných materiálov a všetkého, čo nielen voľná príroda,  ale aj naše pivnice po tohtoročnom zbere úrody ponúka. Tento rok bol nesmierne tvorivý. Deti, mnohé aj s rodičmi, vytvorili neskutočne krásne a zaujímavé výtvory, ktoré bolo veľmi ťažké ohodnotiť. Keďže táto výstavka je vždy spojená aj so súťažou, určiť prvé tri miesta bolo nemožné. Jediné, čo sme mohli spravodlivo a zodpovedne urobiť, bolo oceniť prácu všetkých. Veď posúďte sami.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci, milé deti,

            srdečne Vás vítame v novom školskom roku.Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 bude dňa 5. septembra 2022 o 9.00 hod. V materskej škole bude bežná prevádzka od rána. Žiaci a učitelia základných škôl v Oravskej Polhore budú mať sv. omšu o 8:00 hod. Žiaci nech si prinesú prezuvky.Prajeme Vám v novom školskom roku veľa síl, trpezlivosti a radosti. Tešíme sa na Vás.

            S pozdravom

            Marta Jurášková, riaditeľka školy

          • Spoločné záverečné čítanie prvákov

          • Tak sme to zvládli😊

            Čítame si sami. Nebudeme viac o rozprávku prosiť súrodencov, otcov, mamy 😊

            Celý rok sa pretavil do veľkej zručnosti- z písmeniek v šlabikári, ktorým sme sa venovali od septembra, sa stali slová, zo slov vety a z viet pútavé príbehy 😊

            Spoločne sme všetci ukázali, predviedli, ako nám to ide v čítaní. Máme obrovskú radosť, že sa naša celoročná snaha vyplatila a že sme sa s písmenkami natoľko skamarátili, že si dokážeme prečítať krátke i dlhšie texty. Je to výborný štart k učeniu sa všetkých ďalších poznatkov vo vyšších ročníkoch, a predovšetkým je čítanie pre nás zábavou 😊

            Niekoľko textov zostalo v čítanke neprečítaných, aby sme sa čítaniu a precvičovaniu a opakovaniu mohli venovať aj počas prázdnin.

            Dôležité je, že sme ukázali, že nás čítanie baví a máme z neho radosť a už teraz sa tešíme na naše nové druhácke čítanky 😊

          • Karpatské terénne náučné centrum pre deti

          • Projekt:      

            Karpatské terénne náučné centrum pre deti

            Projekt Karpatského terénneho náučného centra pre deti je výsledkom spolupráce dvoch cezhraničných partnerov – Základnej školy s materskou školu 481 z Oravskej Polhory (SR) a obce Bystřice (CZ). Cieľovou skupinou sú predovšetkým deti, ako nastupujúca mladá generácia. Prostredníctvom projektu bol vytvorený nový jedinečný produkt, ktorý atraktívnou a deťom zrozumiteľnou formou prezentuje unikátne prírodné dedičstvo Karpát. Hlavným výstupom projektu je vytvorenie „vonkajšieho vzdelávacieho centra“, ktoré zahŕňa detskú náučnú cyklotrasu doplnenú o náučné tabule, makety zvierat v nadživotnej veľkosti, vyvýšené záhony na pestovanie tradičných rastlín, či zásobníka na zachytávanie dažďovej vody. Deti tak môžu „na vlastnej koži “zažiť“ prírodu Karpát. Centrum prezentuje faunu a flóru Karpát – ich prírodné dedičstvo. Jednotlivé prvky sú umiestnené v exteriéri a navzájom sú sprístupnené a poprepájané detskou cyklotrasou.

             

             

             

             

            Okrem edukatívnej funkcie tak centrum plní aj rekreačnú, resp. športovú funkciu. Súčasťou projektu bolo aj vytvorenie detskej náučnej publikácie, ktorá hravou formou prezentuje zvieracích obyvateľov karpatských lesov.

             

             

            Obrázok, na ktorom je text

Automaticky generovaný popis

             

             

             

             

             

             

            Celková výška získaného nenávratného finančného príspevku v rámci Fondu malých projektov z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika na roky 2014 – 2022 predstavovala sumu 27 217,00 EUR. Projekt bol realizovaný od júna 2021 do mája 2022.



             

          • Noc v ŠKD

          • Konečne sme sa dočkali dlho očakávanej noci v ŠKD. Stretli sme sa po vyučovaní pred budovou ZŠ o 17:00. Prišli sme v dobrej nálade a plní očakávania. Najskôr sme sa vybrali na prechádzku k rieke. Samozrejme sme nemohli len tak obísť detské preliezky. Cestou späť do školy sme sa vracali po novej cyklotrase a obdivovali sme prírodu našej krásnej obce. Pri škole nás už čakala voňavá pizza, ktorá nám dodala energiu a nový dych. Začali sme si merať sily v súťažných aktivitách. Počasie bolo príjemné, preto sme trávili čas vonku až do neskorej noci. V žiakoch sa naplno prejavila tímová spolupráca a súperivosť. Po zotmení sme hľadali poklady v škole a nasledovala pyžamová párty. Pred spaním bola pre odvážlivcov skúška odvahy a pozorovanie hviezd. Ráno sme horko-ťažko prebúdzali nočných zabávačov. Po raňajkách sme sa pobalili a so skvelou náladou a nezabudnuteľnými zážitkami sme sa vrátili domov.

          • Bábkové divadlo Žilina – Najlepšia rozprávka o Červenej čiapočke

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa nám podarilo zorganizovať kultúrno-poznávaciu exkurziu do Bábkového divadla v Žiline. Tejto akcie sa zúčastnili žiaci 1. – 3. ročníka. Napriek tomu, že toto divadlo navštevujeme už niekoľko rokov, vždy nás milo prekvapí. Predstavenia sú nielen vtipné, ale aj poučné. Tento rok mali žiaci možnosť vidieť predstavenie o Červenej čiapočke. Tento známy príbeh nám zahrali štyria smiešni a popletení herci. Príchod žiakov do divadla ich totiž ,,úplne´´ zaskočil. Veselá štvorica sa rozhodla zahrať rozprávku o Červenej čiapočke, pretože tú predsa všetci poznajú a majú ju radi. Kde však tak narýchlo vziať rekvizity a kulisy? Šikovní herci sa rýchlo vynašli. Zahrali divadlo s dáždnikmi, ktoré si v divadelnej šatni zabudli zábudliví diváci. Rozprávka plná veselých scén, vtipov a piesní zabavila veľkých aj malých divákov. Z predstavenia sme odchádzali spokojní a plní pozitívnych emócií. Výlet za kultúrou sa jednoducho opäť vydaril. Z divadla sme všetci odchádzali nadšení a plný zážitkov.  

          • Biblická noc v škole

          • Piatok 3. 6. bol pre niektoré deti z našej školy výnimočný. Po dopoludňajšom vyučovaní sa o 20:00 vrátili do školy opäť. Bolo to z dôvodu, že po dvoch rokoch sa nám znova podarilo zorganizovať krásnu aktivitu Biblickú noc v škole. Na akcii sa zúčastnilo 23 detí z 3. a 4. ročníka. Našou témou boli podobenstvá, a to Podobenstvo o márnotratnom synovi a Podobenstvo o rozsievačovi. Po úvodnej modlitbe, privítaní a slávnostnom úvodnom čítaní zo Svätého písma sme si pozreli prezentáciu na tému Podobenstvá a začali sme v skupinkách pracovať na rôznych aktivitách- práca s pracovným listom, práca s textom, vystrihovačky, doplňovačky, osemsmerovky. Nechýbala biblická scénka, kreslenie na tričká, biblický príbeh, práca s prírodným materiálom pri tvorbe 4 druhov pôd z Podobenstva o rozsievačovi a samozrejme nočná hra, počas ktorej naši malí biblisti hľadali biblické citáty, ktoré boli ukryté na rôznych miestach. Deti boli veľmi nadšené, z ich očiek vyžarovala radosť a spokojnosť. Ďakujeme aj pánovi farárovi, ktorý nás prišiel pozrieť a povzbudiť pri našej práci. Tešíme sa znova o rok.

          • Kvíz o rodnej obci

          • Každoročne sa na našej škole koná Kvíz o rodnej obci. Keďže deti si kvôli covidu urobili malú prestávku, tentokrát si to poriadne užili. Do kvízu sa zapojilo 19 žiakov tretích a štvrtých ročníkov našej školy. Prišli dobre naladení a veľmi sa tešili. Ako prezradili, aj sa doma pripravovali a informácie a vedomosti čerpali z knihy o Oravskej Polhore a internetu. A že si dali záležať a boli naozaj dobre pripravení svedčili výsledky, pretože naozaj získavali vysoké počty bodov. Deti sa najskôr zúčastnili semifinále, kde všetci vyplnili testy. Tie sa vyhodnotili a z 19 detí sa do finále dostalo 7 detí, ktoré si ťahali 3, 2 a 1 bodové otázky. Bojovali statočne. Na 1. mieste sa umiestnila Tamarka Tropeková zo 4.B, na 2. mieste sa umiestnila Samanta Kočková zo 4.A, tretie miesto obsadili nerozhodne Oliver Revaj z 3.B a Rachell Zoššáková z 3.A, štvrté miesto obsadil Michal Strnál z 3.A, piate miesto obsadila Kristínka Marlengová z 3.A a šieste miesto Matej Balek zo 4.B. Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalší rok.